Mars~Krigsgud og Måned.

Da var første dag i Mars måned ankommet. Jeg må innrømme at jeg ikke føler noe umiddelbar forskjell fra i går til i dag, men der er svære, kosmiske krefter i sving fra måned til måned. For det første indikerer et månedskifte at månen har hatt seg en runde rundt Jorden.

Her må jeg arrestere meg selv, for de menneskeskapte lengdene pr mnd stemmer ikke helt overens med månens faktisk banefart. I følge Store Norske Leksikon finnes mange forskjellige referansepunkt for å måle en måned.

Her er noen:

Anomalistisk måned

Anomalistisk måned er tiden mellom to på hverandre følgende passasjer av Månen gjennom dens perigé, det punkt i banen som er nærmest Jorden: 27 dager 13 timer 18 minutter 33 sekunder.

Drakonisk måned

Drakonisk måned refererer til passasje gjennom månebanens oppstigende knute: 27 dager 5 timer 5 minutter 36 sekunder.

At vi er i mars måned, er i følge den gregorianske kalender, som vi har her i Norge. Denne kalenderen ble bestemt brukt av pave Gregorius XIII i 1582. Før dette benyttet vi den julianske kalender, som selveste Julius Cæsar innførte.

Grunnen til skiftet mellom juliansk og gregoriansk, var at Julius hadde blingset litt, med det resultat at da vi var kommet til år 1582 var der et avvik fra det tropiske år (365,2422 døgn) på nesten 13 døgn!

Gregorius XIII

Gregorius XIII

Hvordan skulle man hente inn disses døgnene? Jo,ved innføringen av den nye kalenderregningen korrigerte man mesteparten av forskjellen mellom gregoriansk- og juliansk kalender ved at dagen etter den 4. oktober 1582 ble den 15. oktober 1582. Med andre ord hoppet man over dagene fra og med 5. til og med 14. oktober 1582 i den gregorianske kalenderen.

Dette vil si, at om jeg hadde vært født i 1582, hadde alle sammen hoppet over bursdagen min, som er den 13. oktober!

Slik det er nå, har vi kun et lite avvik fra det tropiske året på 3 døgn pr 10 000 år, og det kan vi vel leve med, dere 🙂

Har du forresten noen gang lurt på hvorfor revolusjonen i Russland, som fant sted i november 1917, kalles Oktoberrevolusjonen? Det er jo selvsagt pga dette vi har snakket om: Russland ønsket ikke å skifte fra juliansk til gregoriansk kalendet før i 1918, derfor hendte revolusjonen i oktober for russerne.

Men hvor var vi?

Jo, månedskifte. At planetene endrer posisjon, vil jo også ha innvirkning på akkurat ditt liv. Dette om man tror på astrologi. Nå er det ikke stjernetegnutskiftning akkurat i dag, men vi befinner oss i tegnet Fiskene, som går fra 19. februar til 20. mars.fiskene

Hvorfor kaller vi den kommende måneden for Mars? Kan det være Mars-sjokoladen sin fortjeneste? Det var nok ikke det,som du sikkert gjettet helt riktig. Det var nemlig Mars-ipanen. Sånn rent bortsett fra at det var Roma som igjen innfluerte oss. Mars er oppkalt etter krigsguden Mars. Vi får håpe at dette ikke er tegn på at verden kommer til å drive og krige og drepe….nei, vent nå litt.

Krigsguden Mars i krigsutstyret sitt.

Krigsguden Mars i krigsutstyret sitt.

Tradisjonelt sett er Mars første vårmåned. Dette faller jo inn under nordeuropeernes syn på vår. Særlig oss fra Nord Norge, hvor årstidene som regel tar en gregoriansk en, og hopper over våren for å gå direkte fra vinter til sommer.

Da gjenstår bare å ønske deg en god Mars måned. Måtte solen skinne, fuglen kvitre og livet smile. Hilsen Krigsguden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Ingen kommentarer så langt.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s